Je hebt het maar voor. Je website waar je zo tevreden over bent is klaar en plots krijg je te horen dat je een schadevergoeding van honderd tot duizenden euro’s moet betalen, wegens het onrechtmatig gebruik van afbeeldingen. We zien het jammer genoeg nog bij veel ondernemingen. Ze kopiëren afbeeldingen die ze vinden in Google of op andere websites, om te gebruiken op hun eigen website. Maar dit is in de meeste gevallen niet toegelaten.


Robarov fotos blog

Intellectuele eigendomsrecht (IE)

Maar wat mag je dan wel of zeker niet doen bij het overnemen van foto’s? Om dit te weten te komen, moeten we eerst gaan kijken naar wat de wetgeving hierover zegt.

Het Intellectuele eigendomsrecht gaat over het auteurs- en portretrecht op intellectuele creaties, zoals foto’s. Alle foto’s en afbeeldingen die op het internet staan, zijn auteursrechtelijk beschermd. Ook al moet je deze niet altijd aankopen. Kopieer je iets van het internet, dan moet je het auteursrecht altijd respecteren.

Maar hoe geraak je dan aan foto’s zonder dat je een inbreuk doet op het auteursrecht? Wij maken gebruik van volgende 3 manieren.

Eigen fotograaf

Je kan ervoor kiezen een fotograaf in te schakelen voor je foto’s. Om deze foto’s te gebruiken, heb je het akkoord (op papier) nodig van de fotograaf, om discussie achteraf te vermijden. Spreek met de fotograaf af welke foto’s je mag gebruiken, waar je ze mag gebruiken en welke vergoeding je moet betalen.

Betalende foto’s

Er bestaan veel online fotodatabanken waar je stockfoto’s met licentie kan aankopen. De foto’s kan je voor meerdere zaken gebruiken, zoals voor je website en reclamemateriaal. Eens je de foto hebt aangekocht, dan kan je deze voor altijd gebruiken, zoveel je wilt.

Heb je maar eenmalig of af en toe een foto nodig, dan kan je deze apart aankopen. Heb je regelmatig nieuwe foto’s nodig, dan kan je kiezen voor een abonnement. Bekende voorbeelden van fotodatabanken zijn Shutterstock en iStock.

Gratis foto’s

Je kan ook gratis foto’s downloaden. Het internet bevat miljoenen foto’s en afbeeldingen die je gratis mag gebruiken voor je website. Deze foto’s hebben vaak een ‘no rights reserved’ licentie, met de melding ‘vrij van rechten’, ‘Creative Commons’ of ‘open access’.

Opgelet, bij gratis foto’s moet je soms nog aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het vermelden van de auteur op de plaats waar je de foto gebruikt. Zoek je naar gratis foto’s, dan kijk je best de voorwaarden even na om onverwachte kosten te vermijden.

Websites met gratis foto’s

Er bestaan heel wat fotodatabanken waar je gratis foto’s op kan downloaden. Onze top 3 is zonder twijfel Pixabay, Pexels en Unsplash. Zij bevatten heel wat kwalitatieve foto’s, die je in een hoge resolutie kan downloaden (wat erg belangrijk is voor de kwaliteit van de foto’s).

Voor foto’s uit deze 3 fotodatabanken dien je geen toestemming te vragen of de auteur te vermelden. De foto’s mag je gebruiken voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden. Wat je niet mag doen, is het verkopen van de stockfoto’s.

Heb je nog vragen over het gebruik
van foto’s op je website?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we geven je graag ons advies.